Jak zapálit oheň v krbu či kamnech snadno a rychle

Praktický průvodce

Rozdělání ohně v krbu či kamnech může být příjemným a rychlým procesem, pokud znáte správný postup. Použití přírodních podpalovačů vám může výrazně ulehčit práci. Následujte naše podrobné instrukce a než se nadějete, budete si užívat pohled na krásně praskající plameny.

1. Příprava paliva


Začněte shromážděním dostatku suchého dřeva a třísek, které jsou základem pro dobrý oheň. Uspořádejte kusy dřeva s dostatečnými mezerami pro cirkulaci vzduchu. Třísky nebo tenké větvičky použijte jako základní materiál, který podpoří rychlé rozhoření.



2. Výběr podpalovače:

Pro efektivní založení ohně doporučujeme využít přírodní podpalovače, jako je březová kůra, nebo novinový papír. Pro ještě lepší výsledek si pořiďte kvalitní podpalovače z dřevité vlny a parafínu od renomovaných českých výrobců.


3. Správné rozmístění dřeva:

Na dno krbu, nebo kamen položíte několik robustnějších kusů dřeva, které poslouží jako stabilní základ. Tento fundament obklopte dalšími kusy dřeva, čímž vytvoříte pevnou a funkční konstrukci. Nezapomeňte, že správně rozmístěné dřevo je klíčem k efektivnímu hoření. Na připravenou strukturu umístěte podpalovač, ale vždy s důrazem na zachování dostatečného prostoru pro cirkulaci vzduchu, což je nezbytné pro udržení plamene. Pro dokončení přípravy jemně rozprostřete třísky a překryjte je lehce zmuchlaným papírem, který podpoří rychlé vzplanutí. Pamatujte, že správné rozmístění dřeva a podpalovače nejen usnadní zapálení ohně, ale také přispěje k jeho dlouhodobému a stabilnímu hoření.

4. Zapálení ohně: 

Zapalte papír umístěný na vrchu. Díky rychlému hoření papíru se zahřeje vzduch v komíně a zlepší se tak tah. Třísky a podpalovač pak snadno převezmou plamen. Naše doporučené přírodní podpalovače mají hoření až 7 minut, což zajišťuje dostatečný čas na to, aby se dřevo rozhořelo. 

5. Nenechte se odradit kouřem: 

Je normální, že na počátku může z kamna unikat kouř. Jakmile se oheň plně rozhoří, kouř by měl ustoupit. Ujistěte se, že místnost je dobře větraná. 

6. Udržování ohně:

Chcete-li oheň udržet dlouhodobě živý, přidávejte postupně další kusy dřeva, jakmile předešlé začnou doutnat. Mějte připraveno dostatek paliva, abyste mohli oheň udržet požadovanou dobu.


Jak zapálit oheň v krbu či kamnech snadno a rychle
Vystrčil s.r.o., Michal Nováček 16. prosince 2023
Štítky
Přihlásit se Zanechat komentář
Stylově a funkčně: Jak vybrat dokonalý stojan, nebo regál na dřevo pro váš krb
praktický průvodce